Werken als triagist: een ideale werk-privébalans
De werk-privébalans is bijna nergens zó goed als bij het werk als triagist in opleiding (tio). Het is ideaal te combineren, zeker met een gezinsleven of drukke sociale activiteiten. Ook heb je alle tijd voor sporten, hobby’s en andere bezigheden. We laten het je zien.
Benieuwd? Bekijk deze maandkalender en kom erachter hoe jouw werk eruit kan zien.
De verdeling van jouw diensten
Zoals je ziet: jouw werkweek geeft nog alle ruimte voor een rijk sociaal leven. We lichten de kalender even toe. Laten we beginnen met het aantal uren dat je gemiddeld per week werkt. Dat zijn er 16. Die verdeel je meestal over drie diensten. Twee keer per maand heb je twee weekenddiensten (zaterdag én zondag), één keer per maand één weekenddienst (zaterdag óf zondag), en één keer per maand heb je een weekend vrij.
Jouw werk in twee woorden: maatschappelijk relevant. Tijdens de diensten stel je ongeruste bellers op hun gemak, helpt ze verder bij urgente klachten, of geeft ze (zelfzorg)advies.
De werktijden
De overige diensten werk je doordeweeks, tijdens de avonduren. Een gemiddelde verdeling bij Huisartsenposten Oost-Brabant: als er twee weekenddiensten op je rooster staan, heb je die week één avonddienst tijdens de reguliere werkweek. Bij één weekenddienst zijn dat er twee. En bij een vrij weekend werk je doordeweeks drie avonddiensten.
Diensten in het weekend: 07.30-13.00 uur, 08.00-14.00 uur, 08.00-16.00 uur, 10.00-17.00 uur, 13.00-21.00 uur, 14.00-21.00 uur, 16.00-23.00 uur, 17.00-23.00 uur
Avonddiensten doordeweeks: 16.45-23.15 uur
Nachtdiensten: 20.45-01.00 uur, 23.00-08.00 uur
Verschillende diensten, verschillende dynamieken
Iedere dienst heeft zijn eigen charmes. Er is telkens een andere dynamiek, door de wisselende drukte. Zo werk je in het weekend met vijftien tot twintig collega’s en ben je op een doordeweekse avond met ongeveer vijf andere triagisten. Alleen dát zorgt al voor een heel andere sfeer. Daarnaast zijn de vrijdag- en zaterdagavonden veelal het drukst. Bijvoorbeeld vanwege ongeruste ouders met een ziek kindje, die toch niet durven wachten tot maandagochtend – als de eigen huisarts weer aan het werk is.
Plannen is jouw skill
Als triagist heb je doordeweeks en overdag dus meestal veel vrije tijd. Maar eerlijk is eerlijk: tijdens de weekenden kun je niet iedere avond een spontaan uitje ondernemen. Zomaar uiteten of naar de bioscoop gaan lukt niet iedere weekenddag, want per maand draai je nou eenmaal een aantal diensten. Als je daar in je planning rekening mee houdt, blijven er nog meerdere vrije weekenddagen en -avonden over, en zeker veel doordeweekse dagen.
We gooien je natuurlijk niet meteen in het diepe. Je bent als tio immers eerst in opleiding, voordat je de headset opzet en aan de slag gaat als triagist. Die opleiding volg je de eerste weken gedurende 12 uur per week. Dan krijg je training én zijn er coachingssessies.
Zorg ook voor een ideale werk-privébalans en kom werken als triagist in opleiding bij Huisartsenposten Oost-Brabant.