Als triagist leid jij haast een dubbelleven. Naast de avond-, nacht- of weekenddiensten heb je nog genoeg andere taken. De één houdt er een andere baan op na. De ander zorgt overdag voor de kinderen. Of het triagistenvak blijkt de oplossing wanneer de gezondheid het niet meer toelaat fulltime in de zorg te werken. Triagisten Arlet Jaarsma en Monique van Kilsdonk weten daar alles van. Ze vertellen over hun vak. “Het mooiste werk wat er is.”
Aan staan
Als triagist ben jij het luisterend oor, de helpende hand en de reddende engel tijdens de avonden, nachten en weekenden. Dat betekent dat zodra de headset op gaat, jij aan staat. “Je weet niet wat je aantreft als je de telefoon opneemt. Daarom moet je scherp zijn en goed luisteren. De klachten die wij krijgen zijn zo gevarieerd, dat maakt het werk uitdagend maar vooral ook leuk”, vindt Arlet.
Voor Arlet kwam het triagistenvak op het juiste moment op haar pad. “Ik werkte al jaren in de zorg. Toen ik de diagnose reumatische artritis kreeg, werd het werk in het verzorgingstehuis met dementerende ouderen te zwaar voor me. Maar stoppen met de zorg wilde ik niet. Daarom is werken als triagist de uitkomst. Het is fysiek niet zwaar, maar wel nog altijd het zorgaspect waar ik enthousiast van word. Tegelijkertijd kon ik dit toen het nodig was perfect combineren met de mantelzorg voor mijn moeder. Zo was er overdag altijd iemand bereikbaar voor haar.”
Zodra je dienst begint, helpt het niet als je een hoop aan je hoofd hebt. Monique: “Wanneer er iemand van ons niet lekker in z’n vel zit, merk je dat meteen in het werk. Je kan niet even afgeleid zijn tijdens je telefoongesprek. Misschien mis je dan wel iets noodzakelijks. Gelukkig weet iedereen dat je scherp moet zijn en helpen we elkaar ook wanneer we het antwoord zelf even niet hebben. Wanneer je ophangt en je weet dat je iemand gerust hebt gesteld, dan voelt dat goed. Het werk geeft enorm veel voldoening.”
Avonden en nachten
In de avonden, nachten en weekenden sta jij als triagist klaar voor bezorgde bellers naar de huisartsenpost of noodsituaties die meteen opgelost moeten worden. Die werktijden vinden de triagisten bij Huisartsenposten Oost-Brabant geen probleem. Arlet: “Enerzijds werk je wanneer andere mensen vrij zijn. Maar tegelijkertijd biedt het ook de ruimte om overdag wat leuks te doen, zoals ik doe met mijn moeder. Of je combineert het met een andere baan.”
Wanneer je als triagist begint, mag je uitgaan van minimaal twee nachtdiensten in de maand. “Sommige collega’s doen juist niets liever, dat is net wat past bij je situatie”, vindt Monique. “Gelukkig wordt daar flexibel mee omgegaan. En ik denk altijd maar zo: het is wel een nacht werken, maar door de uitzonderlijke uren verdien ik met een parttimebaan meer dan genoeg.”
Monique combineert haar baan als triagist met het moederschap. “Voor mij werkt dit ideaal. Ik was altijd thuis voor de kinderen. Nu gaan ze naar de basisschool en moet ik vaak werken wanneer zij ’s avonds thuis zijn. Maar toen de kinderen nog jong waren, was dit een perfecte uitkomst. In de vakanties ben ik nu ook altijd thuis voor ze. Daar ben ik heel blij mee.”
Naast een baan of studie
Zowel Monique als Arlet combineren het triagistenvak niet met een andere baan. Maar een hoop collega’s doen dat wel. Zij werken bijvoorbeeld overdag als doktersassistente in de huisartsenpraktijk. Zijn parttime fysiotherapeut of werken in de thuiszorg. En zelfs wanneer je bijvoorbeeld geneeskundestudent bent, kun je als triagist aan de slag. Monique: “Dat is het fijne aan het vak, het is heel goed te combineren met ander werk of een studie. En als je het mij vraagt, is dit het mooiste werk wat er is.”
Sta jij te trappelen om je bij ons team aan te sluiten?
De BTN, de beroepsvereniging voor triagisten heeft deze promotiefilm laten maken om meer maatschappelijke bekendheid te geven aan het beroep triagist in de spoedzorg op de huisartsenposten. Bekijk de promotiefilm en leer hoe het is om te werken als Triagist.