De weg naar de telefoon | Opleiding tot triagist
Triagist word je niet zomaar. Eigenlijk zit het al in je: de drive om te zorgen, je steentje bijdragen, in de zorg willen werken. Maar dan zonder de hectiek van de praktijk, al mag een beetje hectiek er wel weer zijn. Daarom word je triagist: de zorg, de drukte, maar niet de praktijk. We nemen je mee in jouw weg naar de telefoon.
Maar wat is dat eigenlijk, een triagist?
Die vraag horen we vaker. We leggen het uit. Als triagist neem je in de avonden, nachten, weekenden en tijdens feestdagen de telefoon op bij de huisartsenposten. Je helpt de beller verder door vragen te stellen via een bepaalde structuur. Op basis daarvan bepaal je de urgentie. Dat kan betekenen: een ambulance inschakelen, telefonisch advies geven of de beller de eerstvolgende werkdag contact op te laten nemen met de eigen huisarts.
Lees meer over het werk als triagist >
Dag één
Jij bent door de sollicitatieprocedure en staat te trappelen om te beginnen als triagist. Headset op, telefoon aan en gaan. Nou, niet helemaal. Jij hebt een achtergrond in de zorg en weet wel het een en ander over diagnoses stellen. Maar een triagist heeft veel meer in z’n mars. Die diagnoses mogen het raam uit, jij gaat denken in termen van urgentie. We stomen je in de opleiding klaar voor het werkveld.
Diagnoses stellen is een soort tweede natuur van zorgpersoneel. Alleen doen triagisten dat niet. Je bent er niet om vast te stellen wat er mis is, maar om te achterhalen hoe groot de spoed is van een beller. Je werkt in termen van triage: de urgentie van de hulpvraag beoordelen. Denken in diagnoses kan zorgen voor tunnelvisie en die wil je juist voorkomen.
Maand twee
In twee maanden leiden we je inhoudelijk op tot triagist. Niet schrikken! We verwachten niet dat je na deze tijd zelfstandig mensenlevens redt. In deze twee maanden volg je tien lesdagen overdag of ‘s avonds. Je maakt kennis met onze gesprekstechnieken, leert over ingangsklachten en werkt met onze systemen.
Een trainingsdag bestaat uit theorie en praktijk. We vertellen je hoe je een toestandsbeeld krijgt, nemen je mee in de theorie en gaan vervolgens oefenen, oefenen, oefenen. We focussen in de eerste lessen op vakinhoudelijke kennis. Later volgen zaken als communicatietechnieken in speciale gevallen. Heb je alle lesdagen doorlopen, dan is het tijd voor ‘de grote toets’ waarin je laat zien alle theorie onder de knie te hebben. Wanneer die precies plaatsvindt, is maatwerk en bepalen we met jou.
Opleidingsinstituut Auxilio leidt onze triagisten op. Het faciliteert de inhoudelijke lessen en de kennistoets en doet ook eerste coachingssessies. Wanneer alles succesvol is afgerond, neemt Huisartsenposten Oost-Brabant (HAPOB) het over met een ‘warme overdracht’.
Neem een kijkje op de opleiding tot triagist
Teammanager vertelt over de opleiding
Het eerste belletje
Wanneer de vakinhoudelijke lessen zijn geweest, gaat de headset op. Tijd voor het eerste belletje. In eerste instantie met strakke begeleiding van een triagecoach. De eerste twee weken krijg je één op één begeleiding. In vijf sessies zit je samen met verschillende ervaren triagisten die met je meeluisteren en je zo nodig helpen. Wanneer die sessies succesvol zijn doorlopen, volgen er nog twee weken begeleiding door de HAP. Op dat moment is er één coach op twee triagisten in opleiding. Jij werkt steeds zelfstandiger, maar staat er nooit alleen voor.
Lees over het eerste belletje van triagist Sharon
Lees over het eerste belletje van triagist Senna
Lees over het eerste belletje van triagist Marijke
Jouw diploma op zak
Voordat jij jezelf zelfstandig triagist mag noemen, heb je al tal van telefoontjes gehad en mensen geholpen. Na het grootste deel van de theorielessen gaat de headset op. Eerst om mee te luisteren, daarna om zelf mensen te woord te staan. Het gaat vooral om vlieguren maken. Na een dienst of zes zit jij aan de knoppen. Dat doe je een aantal maanden. Drie keer per jaar pikken beoordelaars er gesprekken uit. Verliepen die goed en volgens het format? Tien punten voor jou!
Na negen goede gesprekken die wij er willekeurig uitkozen, zijn we overtuigd van jouw kunnen. Dat in combinatie met de behaalde kennistoets, 1040 gewerkte uren en een goede beoordeling is genoeg om jezelf triagist te mogen noemen. Jij krijgt je diploma en bent officieel triagist. Gemiddeld is dat na ongeveer een tot twee jaar. Je helpt al wel langer mensen aan de telefoon, maar nu is het pas echt.
Bewandel je met ons de weg tot jouw triagistendiploma?
Solliciteer direct