De extra goed ontwikkelde ‘organen’ en ‘lichaamsdelen’ van jou als triagist in opleiding
Een triagist in opleiding (tio) is niet zomaar een collega. Als tio heb je namelijk bijzonder goed ontwikkelde eigenschappen. ‘Lichaamsdelen’ of ‘organen’ die beter zijn volgroeid dan bij ieder ander. Denk maar eens aan: een luisterend oor, geruststellende en heldere stem, hart (voor de zorg), onderbuik(gevoel) en dikke huid. We lichten ze toe.
Luisterend oor
Het lichaamsdeel waarop jij misschien wel het meest moet vertrouwen: je luisterend oor. Je ziet de patiënten niet, maar hoort ze alleen. De enige informatie die je tot je kunt nemen, is de input via de telefoon. Die is soms van levensbelang om een toestandsbeeld te vormen en een urgentie te bepalen.
Geruststellende en heldere stem
Mensen die naar de huisartsenspoedpost bellen, zijn vaak ongerust of zelfs in paniek. Om ze verder te helpen, moet je ze kalmeren. Daarbij helpt een rustige en heldere stem. Probeer de rust over te dragen op de patiënt. Daarnaast weet je als geen ander dat de beller in korte tijd veel informatie krijgt. Dankzij jouw geruststellende en heldere stem kun je dat duidelijk overbrengen.
Hart (voor de zorg)
Jouw mooiste eigenschap: je hebt hart voor de zorg. Je zoekt een baan met betekenis, waarin jij er echt toe doet. Daarom kies je voor een maatschappelijk relevant vak, zoals dat van triagist. Want jij wilt mensen verder helpen. Dat is best intensief, daarvan ben je je bewust. De telefoon gaat continu en de wachtrij wordt steeds langer. Elk moment kan er een spoedgeval tussen zitten. Maar dat houdt je scherp en daar gaat jouw hart sneller van kloppen.
Onderbuik(gevoel)
Jij durft blindelings te vertrouwen op je onderbuikgevoel. Dit sterke gevoel leidt jou door je werkdag heen. Het komt soms voor dat je uitkomt op een urgentie van U4 of U5, na het stellen van de triagevragen. Maar als jij het niet vertrouwt en vermoedt dat er meer speelt, durf je alsnog te bespreken dat deze patiënt gezien moet worden door een huisarts. Negen van de tien keer zit je goed met dit onderbuikgevoel.
Dikke huid
We leven in een 24 uurseconomie: mensen verwachten dat ze altijd en voor alles direct ergens terechtkunnen. Dat is echt niet zo bij de huisartsenspoedposten; die zijn er alleen voor spoedgevallen. Daar zijn sommige bellers het niet mee eens. Zij willen per se direct hulp en zijn niet altijd even vriendelijk. Dat laat jij van je afglijden.
Dat leerde je tijdens een training die je werkgever verzorgde, maar van nature heb je zelf ook een dikke huid. Je trekt het je niet aan en neemt je werk niet mee naar huis. Als dat wel een keer gebeurt, dan durf je het aan te geven en erover te praten met collega’s. Iedereen staat voor je klaar.
Jij kunt multitasken
Voor een triagist in opleiding (tio) is nog een andere eigenschap heel handig: multitasken. Tijdens je dienst ben je constant bezig met luisteren, typen, informatie verwerken en actie ondernemen. En dat allemaal tegelijkertijd. Maar geen paniek: sommigen hebben dit in zich, anderen leren het zichzelf aan tijdens hun werk als tio. Met een gezonde interesse in de huisartsenzorg kom je er wel.
We vertellen je er graag meer over!
Of solliciteer meteen als triagist in opleiding (tio)!