Lonnekes loopbaan: van verloskundige tot triagist in opleiding
Stappenplan
Vrijdag de dertiende – een waar horrorscenario voor Lonneke van Mook: op die ongeluksdag raakte ze gewond tijdens een aanrijding. Na een revalidatie bleek dat ze haar werk als verloskundige niet meer kon uitvoeren. Ze zocht een nieuwe uitdaging, bij voorkeur in de gezondheidszorg. Die vond ze bij Huisartsenposten (HAP) Oost-Brabant: werken als triagist. Voordat ze aan de slag ging, liet ze zich omscholen. Ze vertelt over de zes stappen van het sollicitatie- en opleidingstraject.
Laat je ook omscholen tot triagist:
Stap 1. Solliciteren
Lonneke solliciteerde op de functie en was al snel overtuigd: dít was de nieuwe uitdaging die ze zocht. “Ik had twee telefoongesprekken en een gesprek op locatie. Ook mocht ik meelopen op de werkvloer. Ik voelde het meteen: hier pas ik tussen”, vertelt ze. Voornamelijk de hectiek van de belletjes en de variatie aan verschillende zorgvragen spraken haar aan. “Het enthousiasme was wederzijds: ik mocht beginnen.”
Stap 2. Aan de slag als terugbeller
“Ik werd aangenomen voor de functie triagist in opleiding (tio). Ik kwam immers uit de verloskunde, een heel ander vakgebied in de zorg. Omscholing was dus nodig. Maar voordat die opleiding startte, mocht ik al wel beginnen met werken als terugbeller. Dat deed ik twee maanden.”
Stap 3. De opleiding begint
Het moment waarop ze wachtte: de opleiding begon. Wekelijks volgde Lonneke twee opleidingsdagen en had ze twee inwerksessies op de werkvloer. Tijdens de eerste lessen werd vooral ABCD besproken. Door die methode verkrijg je kort en krachtig de juiste informatie van de beller. “Ik leerde situaties inschatten en snel beoordelen welke hulp en met welke urgentie nodig was.”
Lonneke vond dit een flinke leerschool: “Tijdens de opleiding word je meteen in het diepe gegooid. Ik had vijftien jaar kennis in de verloskunde, maar dit was allemaal nieuw. Alsof ik weer terug in de schoolbanken zat. Je moet jezelf toestaan dat je weer student bent. Een docent zei: ‘Je kunt niet alles weten, maar neemt wel een stukje waardevolle levenservaring mee.’ Heel treffend.”
Stap 4. Begeleiding van Auxilio
Na enkele weken theorie ga je aan de slag als triagist in opleiding. Eindelijk: je mag de headset opzetten en patiënten verder helpen aan de telefoon. Dat doe je eerst onder begeleiding van een coach van Auxilio, het opleidingsinstituut. “Wanneer je de kneepjes van het vak kent, geeft die aan dat je verder kunt met een HAP-coach.”
Stap 5. Vangnet en hulp van HAP
De laatste stap voordat je volledig zelfstandig aan de slag kunt: een coach en praktijkopleider van HAP. “Dit zijn je directe collega’s. Wanneer je er klaar voor bent, laten zij je los en mag je zelfstandig werken. De eerste vijf diensten heb je nog wel een vast aanspreekpunt, bij wie je terecht kunt met vragen en twijfels. Je zit ook in hun buurt, zodat het heel laagdrempelig is om hulp te vragen.”
Volgens Lonneke spelen deze coaches een grote rol in het zelfverzekerder worden. “Er is een heel fijn vangnet. Daarbij is het wel belangrijk om jezelf uit te durven spreken. Want alleen dan weten je collega’s wat er precies speelt. Hoe druk het ook is, je kunt altijd terecht bij een collega. Dat is heel belangrijk om even te ontladen. Bijvoorbeeld na een lastig of heftig telefoontje. En vervolgens kan de headset weer op voor het aannemen van een nieuwe call.”
Stap 6. Nu zelf coach en trainer
Inmiddels werkt Lonneke een jaar met veel plezier als triagist. Ze is zelfs het aanspreekpunt voor de nieuwe triagisten in opleiding (tio). “Dat is echt geweldig. Waar een deur sluit, na het auto-ongeluk, gaat er ook weer eentje open. Ik heb alle vertrouwen in de toekomst. Ik heb mijn plekje weer gevonden”, vertelt ze met trots.
Ze brengt niet alleen tio’s nieuwe kennis bij, maar ook haar ervaren collega’s. “Samen met een collega kwamen we op het idee om elkaar trainingen te geven. Wij hebben allebei een achtergrond als verloskundige. Maar er is nog zoveel meer expertise in huis, bijvoorbeeld mensen met een achtergrond in de psychiatrie of fysiotherapie. Daarover kunnen we elkaar meer bijleren door kennis te delen. Daar krijgen we ook ruimte voor binnen HAP. Want hoe meer we leren, hoe makkelijker we telefoontjes kunnen beantwoorden.”
Maak ook de overstap naar triagist. Wij leiden je op.