Langgekoesterde wens van Emma gaat in vervulling: ze wordt triagist
Een interview over haar werk en de voordelen ervan
Jarenlang spookt de gedachte door Emma’s hoofd: waagt ze een carrièreswitch naar werken als triagist? Ze heeft ervaring in de zorg: op verschillende ziekenhuisafdelingen en als doktersassistent. Die banen zijn betekenisvol, maar toch lonkt een job bij Huisartsenspoedposten (HASP) Oost-Brabant. Een jaar geleden viel alles samen: ze solliciteerde, werd aangenomen en startte als triagist in opleiding (tio). Emma vertelt over haar droombaan.
Hart voor de zorg
Ziekenhuisafdelingen als maag-darm-levergeneeskunde, cardiologie en de polikliniek pijngeneeskunde zijn stuk voor stuk waardevol. Emma werkte er jarenlang met plezier en vond haar baan maatschappelijk relevant. Ze kwam erachter dat onregelmatige diensten haar liggen; ze werkt véél liever in de avonduren dan overdag. Sindsdien dacht ze steeds vaker aan een baan als triagist op een huisartsenspoedpost: daar werk je júíst tijdens avonden, nachten en weekenden.
Emma: “Maar ik had geen ervaring als triagist, switchte daarom van baan en ging eerst aan de slag als doktersassistent op een huisartsenpost.” Altijd met de gedachte: dit is een opstapje naar het triagecentrum.
Klaar voor de stap
Ruim een jaar later wist Emma zeker dat ze er klaar voor was: ze solliciteerde bij HASP Oost-Brabant. “Tijdens het sollicitatieproces werden we al voorbereid op de werkuren; sollicitanten werden zich goed bewust van de onregelmatige werktijden. Dat maakte mij alleen maar enthousiaster”, vertelt ze.
Waardevolle lesstof
Na klassikale lessen, e-learning, triagetrainingen én teamscholing vanuit de HAP was Emma er klaar voor om zelf zorgvragers aan de telefoon verder te helpen.
Emma: “De lessen waren een uitstekende basis. Ik kwam alles te weten over triage en veelvoorkomende ziektebeelden, bijvoorbeeld buikklachten en kinderziektes. Doordat we in klassen van maximaal tien personen zaten, was er veel aandacht voor ons en onze vragen. De groep was overigens ook erg fijn; we hadden meteen een goede band. In een WhatsAppgroep stelden we elkaar vragen en hielpen we elkaar verder. Zo werkten we aan een goed teamverband.”
“Ik heb zó veel vrijheid en ruimte om mijn dagen in te vullen dat ik constant een vakantiegevoel heb.” – Emma, triagist bij Huisartsenspoedposten Oost-Brabant
Veel bijkomende voordelen
Emma ontdekte al snel verschillende voordelen van het werk als triagist. Allereerst de onregelmatige diensten, dé reden van haar overstap. “Overdag heb ik veel tijd voor het huishouden en wandelen met onze hond. Mijn partner heeft een eigen zaak. We plannen iedere week een vaste vrije avond, waardoor we niet langs elkaar heen leven.”
Ook haar vrienden werken in de zorg. “Zij hebben dus ook roosters met onregelmatige diensten. Hoewel ik soms in het weekend werk, kan ik dus wél op een willekeurige dinsdag met hen afspreken. Ik heb zó veel vrijheid en ruimte om mijn dagen in te vullen dat ik constant een vakantiegevoel heb.”
Minder werkuren, meer salaris
Ze noemt de onregelmatigheidstoeslag ook als een voordeel van deze baan: “Doordat ik tijdens avonden, nachten en weekenden werk, krijg ik een toeslag boven op mijn loon. Ik werk tussen de 16 en 18 uur per week, waarmee ik nog meer verdien dan in mijn vorige baan van 32 uur als doktersassistent.”
Tot slot prijst Emma dat ze zelf haar rooster mag maken: ze bepaalt dus ook zelf wanneer ze werkt. “In het begin was ik zoekende: hoe rooster ik mezelf in, wat kan wel en wat niet? Daar moest ik even mijn draai in vinden. Dat lukt inmiddels heel goed. Vrijwel altijd krijg ik het rooster zoals ik het zelf invul. En mocht er een keer een collega willen ruilen, dan staan we altijd voor elkaar klaar en regelen we het onderling. We kunnen op elkaar bouwen.”