Kom erachter hoe het werk van een triagist eruitziet | Keuzeverhaal
Van een klusongeluk tot een sportblessure: triagisten krijgen tientallen zorgvragen per dienst binnen. De telefoon staat constant roodgloeiend en werkelijk alles komt voorbij: van spoedgevallen tot onnodige vragen. Aan jou als triagist de taak om de urgentie te bepalen en de zorgvrager verder te helpen. Kom erachter hoe een triagedienst eruitziet en hoe een triagist handelt.
Word ook triagist
Wij verlenen huisartsenspoedzorg in Oost-Brabant
Bij Huisartsenposten Oost-Brabant verlenen we huisartsenspoedzorg tijdens de avonden, nachten, weekenden en feestdagen. Wij hebben zes huisartsenposten en een triagecentrum met twee locaties: Den Bosch en Eindhoven. Wij staan garant voor de continuïteit van niet-uitstelbare huisartsenspoedzorg. Die betreft 1,2 miljoen patiënten (van 600 aangesloten huisartsen) en zorgvragers die tijdelijk in het werkgebied verblijven.
Hier wil ik werken!
Klaar voor een nieuwe dienst
Overdag heb je tijd voor jezelf, want jouw werkdag begint aan het einde van de middag. Je komt binnen bij het triagecentrum in Eindhoven. Je collega’s zitten er al klaar voor en jullie avonddienst kan beginnen. Met wie je samenwerkt? Andere (junior) triagisten, naw’ers en een regiearts. Samen vormen jullie een sterk en hecht team, dat de huisartsenspoedzorg voor heel Oost-Brabant verzorgt.
Luisteren, doorvragen en urgentie bepalen
Je zet je headset op en bent klaar voor een nieuwe triagedienst. Jouw kracht: luisteren, doorvragen, urgentie bepalen en daarnaar handelen. Je geeft een zelfzorgadvies, plant een consult op de spoedpost, een huisartsvisite bij de patiënt thuis of schakelt een ambulance in.
De telefoon gaat. Focus. Geconcentreerd neem je de telefoon op.
Het is aan jou: keukenongeluk of pijnlijke schouder?
Keukenongeluk
Het is erg onrustig aan de andere kant van de lijn. Je hoort een man die veel pijn heeft. Je praat rustig, stelt hem op zijn gemak en beoordeelt de situatie zo snel mogelijk. Tijdens het koken verwondde de man zichzelf met een keukenmes, toen hij de groenten sneed. Hij schoot uit en raakte zijn hand, waarin nu een diepe snee zit.
Je stelt triagevragen en bepaalt de urgentie. Voor jou is het duidelijk: deze patiënt moet vanavond nog gezien worden op de huisartsenspoedpost. De regiearts stemt in met jouw besluit. Daarom plan je een afspraak voor hem in en geef je het tijdstip aan hem door.
Je hebt nog maar net opgehangen, maar het volgende telefoontje volgt meteen.
Jij bewaart de rust, schat situaties goed in en bepaalt de urgentie. Kom werken als triagist bij Huisartsenposten Oost-Brabant.
Pijnlijke schouder
Een vrouw praat snel en gehaast. Ze vertelt dat ze een pijnlijke schouder heeft. Ze wil zo snel mogelijk geholpen worden door een arts, want ze is die pijn ongelofelijk zat.
Je vraagt door en komt erachter dat het geen acute klacht is. De vrouw loopt al weken rond met haar pijnlijke schouder. In de tussentijd is de pijn niet verergerd. Maar de pijn is ook niet afgenomen – en dat stoort haar. Daar is ze klaar mee. Overdag heeft ze een drukke baan; dan heeft ze geen tijd om naar de huisarts te gaan. Daarom belt ze nu.
Jij legt uit dat haar klacht geen acute situatie is en dat HAP Oost-Brabant een huisartsenSPOEDpost is. Een huisarts is hier alleen beschikbaar tijdens avonden, weekenden, nachten en feestdagen: voor spoedklachten die niet kunnen wachten tot de eigen huisartsenpraktijk weer open is.
Een pijnlijke schouder is vervelend, maar kan wachten tot de volgende werkdag. Daarom hoeft de vrouw niet langs te komen bij de huisartsenspoedpost. Ze mag de volgende werkdag zelf naar haar eigen huisarts gaan.
Het is aan jou: sportblessure of druk op de borst?
Sportblessure
Je moet goed luisteren, want je hoort allerlei stemmen aan de andere kant van de lijn. Er is paniek in een meidengroep. Je bewaart de rust en vraagt of een van hen je te woord kan staan. Dan vertelt een tienermeisje dat ze tijdens de hockeytraining haar voet ongelukkig neerzette en verzwikte. Ze heeft veel pijn en vermoedt dat haar voet gebroken is.
Je vraagt door en wilt weten of er een vreemde stand van de voet te zien is. Dat is niet het geval. Mocht er een breuk zitten, dan kan dit geen kwaad. Een breuk – zonder een vreemde stand van de voet – kan namelijk prima wachten tot de volgende werkdag.
Je legt uit waarom de patiënt niet meteen naar een huisartsenspoedpost hoeft en geeft haar een zelfzorgadvies. Je vertelt dat ze de volgende werkdag contact op moet nemen met haar eigen huisarts. Die bekijkt de voet en stuurt haar zo nodig door naar het ziekenhuis voor een röntgenfoto.
Druk op de borst
Je hoort aan de andere kant van de lijn een man: hij is kortademig en gestrest. Hij klinkt alsof hij pijn heeft, en moeite heeft met praten. Hij vertelt dat hij plotseling een pijnlijk gevoel op de borst heeft, dat hij omschrijft als ‘drukkend’. Hij zweet en is misselijk. Jouw alarmbellen gaan meteen af.
Want deze symptomen duiden op hartklachten: dit is een levensbedreigende situatie. Je doet direct de ABCD-check en vraagt de naw-gegevens van de patiënt uit, en schakelt razendsnel met de meldkamer. Jij stuurt onmiddellijk een ambulance naar zijn adres.
Het is aan jou: kind met koorts of val van de trap
Kind met koorts
Je hoort aan de andere kant van de telefoon een vrouw in paniek: een jonge moeder vertelt dat haar kind koorts heeft. Je stelt haar gerust en verzekert dat je haar meteen verder helpt. Je stelt triagevragen om de urgentie te bepalen.
Je komt erachter dat haar kind nog maar een baby’tje is. Wanneer een kind jonger is dan drie maanden, mag iemand altijd de huisartsenspoedpost bellen. Dan ondernemen we meteen actie – dus ook in dit geval. Je plant meteen een afspraak in de agenda van vanavond en geeft het tijdstip door aan de vrouw.
Jij weet wat er nodig is om patiënten verder te helpen. Kom werken als triagist bij Huisartsenposten Oost-Brabant.
Val van de trap
Een vrouw belt. Net nadat zij de trap grondig schoonmaakte, rende een van haar kinderen naar beneden en gleed uit. Het kind viel hard met zijn hoofd op een van de traptreden. Na de harde val is hij wel bij bewustzijn, maar reageert suf en lijkt in de war.
Je doet de ABCD-check en controleert de naw-gegevens, vervolgens stel je nog een aantal aanvullende triagevragen. Want voor jou is het duidelijk: de patiënt moet vanavond nog gezien worden. Moeder en kind komen zelf naar de huisartsenspoedpost. Je plant een afspraak in de agenda, geeft het tijdstip aan hen door en geeft ze een goed vangnetadvies.
Kom ook werken als triagist bij Huisartsenposten Oost-Brabant.