Blog – Hé triagist! Jij bent van grote waarde!
Als triagist (in opleiding) neem je de telefoon aan bij de Huisartsenspoedpost. Jij bent degene die de urgentie van een zorgvraag beoordeelt: heeft een patiënt acuut medische hulp nodig of kan het wachten tot de eigen huisarts geopend is? De juiste zorg begint bij jouw oordeel. Dat is een grote verantwoordelijkheid. Daar vertellen we meer over.
De belangrijkste verantwoordelijkheden van een triagist:
- Patiënten geruststellen
- De zorgvraag uitvragen
- Urgentie beoordelen
- Adviseren

Geruststellen en luisteren
Een patiënt is vaak ongerust, in paniek of heeft pijn. Zodra je als triagist de telefoon aanneemt, is het aan jou om de urgentie van de zorgvraag te beoordelen. Een luisterend oor is daarbij essentieel. Gelukkig ben jij als triagist empathisch, luister je tussen de regels door en weet je mensen gerust te stellen. Samen met collega’s zorg jij ervoor dat mensen met een gerust gevoel de dag of nacht doorkomen.
De touwtjes in handen
Belangrijk is om de regie over het gesprek te houden. Want om de urgentie te kunnen beoordelen, moet je als triagist allereerst goed weten wat er aan de hand is. Daarom leer je bij de Huisartsenspoedposten Oost-Brabant gesprekstechnieken. Hoe krijg je duidelijke antwoorden op je vragen? Hoe blijf je in verbinding met een patiënt die zich zorgen maakt of in paniek is? En hoe doe je dat specifiek aan de telefoon? Met de juiste technieken krijg je een goed beeld van de zorgvraag.
Patiënten adviseren of overdragen
Het gespreksmodel is doorlopen en de urgentie is bepaald: je weet of de patiënt moet afwachten, moet langskomen bij de huisartsenpost, of dat er visite nodig is. Nu is het aan jou als triagist om het advies en de mogelijke vervolgstappen duidelijk te maken voor de patiënt. Twijfel je over de urgentie? Dan staat er altijd een regiearts klaar voor overleg of om de patiënt verder te helpen. Na het advies of de overdracht zit jouw taak erop en ben je klaar voor het volgende belletje.
“Ons werk is heel dynamisch, spannend en waardevol. Een telefonisch bedankje van een patiënt is het mooiste dat je kunt krijgen.” – Eunice, triagist, coach en coördinator bij HASP
Met z’n allen voor de beste zorg
Naast de regiearts staan ook alle collega’s voor elkaar klaar. We zijn een open en toegankelijk team en zorgen samen voor een veilige werkomgeving. Iedereen houdt een oogje bij elkaar in het zeil: is er iets goed mis met een patiënt? Dan horen je collega’s dat meteen en springt er iemand naar je toe om te helpen. Met z’n allen helpen we onze patiënten aan de beste zorg.